Harmadik nap

Harmadik nap

Csütörtökön a szerzetesekre figyeltek a CsIT-en

Zenés ébresztő, reggeli torna, zsolozsma, gondolatébresztő színdarab a gelencei ifjúsági csoport ajándékaként, aztán a Kolozsvári Egyetemi Lelkészség tagjai vezette dicsőítés. A harmadik nap is jó hangulatban kezdődött a CsIT-en.

Az önismeret, önmagunk elfogadása volt a témája Fülöp László és András Teréz előadásának. Önmagunk és mások megítélésében a világ magasra tette a mércét, ezért fontos, hogy inkább Isten mércéje szerint lássuk magunkat és embertársainkat. Teréz saját emlékeit is idézte: gyermekkorában sokszor szenvedett mások megjegyzései miatt, ezek következtében téves önkép alakult ki benne. De megtanulta: Istennel a sebekből is előnyt lehet kovácsolni. Fontos, hogy a helyes önkép kialakításához „Isten szemüvegén át nézzünk tükörbe”, mondta a legifjabb résztvevőknek András Teréz.

Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes előadása az Isten- és önismeretről is szólt. Aki ítélkezik, legtöbbször azért teszi, mert fél. Valakit tisztelni annyit jelent, hogy megállunk a saját határainknál, elfogadjuk a másikat másként és hálával vagyunk iránta. Nem biztos, hogy meg tudjuk érteni, de tiszteljük, előítéletek nélkül figyeljük és engedjük, hogy lehessen önmaga… – így és hasonlóan bátorított a feltétel nélküli szeretetre Barnabás.

Meinolf Wacker

Fogadjuk el egymást testvérnek, határozza meg életünket a szeretet, mert ezáltal tudjuk Jézus tanítását követni. Erre hívta fel a figyelmet előadásában Meinolf Wacker, németországi lelkész.
A Megszentelt életek évében tartott találkozó fontos programja volt a szerzetesek bemutatkozása. A résztvevők közvetlen beszélgetéseken ismerkedhettek egy-egy szerzetesrenddel és képviselőjükkel. 25 szerzetes képviselte a ferences, a jezsuita, a pálos, a szalvatoriánus és a piarista rendet, illetve a ferences nővéreket, a klarisszákat, Máriás nővéreket és a Szociális Testvérek Társaságát.

Felajánlás a szentmisén

A Sárközi Sándor piarista atya és paptársai bemutatta szentmisén a szerzetesekkel együtt imádkoztak a fiatalok. A jó Isten vendégszerető szíve gyűjt össze, és Isten egybe tudja ölelni életünket. Egymás elfogadásával Jézus társai tudunk lenni, és a legszebb ünnep az egységért imádkozni, hangsúlyozta a prédikációban Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes.

A harmadik nap programját a csíksomlyói kegytemplomban szentségimádás zárta, amely a találkozó csúcspontjának számít.

A CsIT Média-csapatának közleménye
 

Itt nézhetik meg a délelőtti előadásokon készült videófelvételeket:

Kapcsolat

Várjuk kérdésedet, észrevételedet, javaslataidat.